JABLOTRON
Zateplení bez větrání - zločin proti modernímu bydlení
Nejčtenější

Zateplení bez větrání - zločin proti modernímu bydlení

Publikováno 14. 10. 2019

Všichni víme, jak se cítíme, když na sebe oblékneme pláštěnku nebo gumáky. To se pak nemůžeme dočkat, až toto oblečení sundáme a – provětráme se. Ke své škodě se stále najde mnoho lidí, kteří si tuto jednoduchou zkušenost nedokážou promítnout do stavby svého rodinného domu.

Ano, existují prodyšné stavební konstrukce (tzv. difuzně otevřená obálka). Tato prodyšnost však nemá nic společného se schopností větrat. Zajišťuje pouze nouzový prostup vlhkosti ven z konstrukce, pokud by se do ní voda vinou nedokonalosti (narušení) parotěsné zábrany dostala.

A ano, všichni také chceme přirozeně větrat okny. Jenže větrání okny pro novou stavbu nestačí:

  1. Nedává velký smysl dům zateplit a pak v zimě větrat okny. Ekonomicky prodělám hned dvakrát – na stavbě a na provozu. Ve skutečnosti pak podvědomě větrání s ohledem na vyhozené peníze omezuji.
  2. Dostatečné větrání okny je velmi nepohodlné. Dobře vím, že nevstávám v noci každé dvě hodiny, abych si na deset minut vyvětral. I jindy v zimě se mi nechce tak často chodit k oknu větrat.
  3. Potřeba tepla na vytápění, a tím i netěsnost domů, klesla díky lepším konstrukcím řádově 5x – 10x. Pokud bych chtěl zajistit potřebnou výměnu vzduchu okny, abych se alespoň vzdáleně přiblížil objemu, který dříve běžně procházel netěsnou konstrukcí, nestačí mi větrat stejně často jako ve starém domě. Musel bych větrat 5x – 10x častěji!
  4. Ve výsledku přicházím domů a cítím v předsíni boty ze včerejška, z kuchyně míchaná vajíčka od snídaně, v koupelně propocené prádlo z tréninku a na toaletě – raději nepomyslet. Moje zdraví trpí nekvalitním spánkem a postupně se objevujícími plísněmi v koupelně a v rámech oken od mikroventilace. Začínám přemýšlet o nějakém dodatečném řešení…

Nedílnou součástí moderních novostaveb je systém řízeného větrání s rekuperací tepla

Lépe řečeno – měl by být. Jenže na českém trhu se na řízené větrání pořád podstatná část investorů dívá jako na zbytečnost nebo v lepším případě jako na nutné zlo. Proč vlastně?

Mohli bychom snadno obvinit architekty a projektanty za jejich nedbalost při návrhu staveb, když takto důležitý technologický prvek zcela vynechají nebo odbydou podtlakovými ventilátory v koupelnách a na toaletách. 

Mohli bychom podobně obvinit developerské a stavební firmy za snahu ušetřit na tom nejsnazším a nejzranitelnějším místě, bez ohledu na následnou dlouholetou nefunkčnost stavby. 

Mohli bychom také obvinit zákonodárce, kteří vnucováním „zelených“ úspor vyvolávají u stavitelů někdy až impulsivní nechuť a odpor ke všem těmto systémům bez rozdílu. 

A mohli  bychom stejně tak obvinit dodavatele systémů větrání s rekuperací, kteří vlnou první generace výrobků a realizací nepřesvědčivé kvality zkazili pověst celému oboru.

To všechno by bylo velmi jednoduché, a zrovna tak i trochu pošetilé. Protože oni všichni odpovídají na poptávku nás, stavitelů. A přiznejme si, my často chceme řešení zdánlivě rychlá a levná, nedůsledně promyšlená – skoro až vzpírající se zdravému rozumu. Vždyť kdo by se dobrovolně zavřel na 365 dnů v roce do polystyrenem oblepené skříně s tím, že by si ráno a večer otevřel na pár minut její dveře? 

Na trhu je dnes nová generace systémů řízeného větrání s rekuperací, které špičkově plní svou funkci – mezi nimi jednotka Jablotron Futura. Přibývá zákazníků, kteří domyslí souvislosti fungování zateplených domů. A přibývá nadšených uživatelů, kteří denně oceňují nesrovnatelně příjemnější vzduch doma – nesrovnatelný s tím, co vyzkoušeli předtím bez jednotky Futura. 

 

Když se rozhodujete pro větrání s rekuperací, rozhodujete se především pro vaše zdraví a pohodlí, a teprve nakonec pro dílčí úspory. Nechte si rekuperaci od Jablotronu předvést a zažijte, co znamená čerstvý vzduch doma bez ohledu na roční období. Kontaktujte nás přes Kontaktní formulář.

Zavřít

Kontaktní formulář

V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte. Prosíme o vyplnění následujícího formuláře.