JABLOTRON
První pasivní dům v USA využívá technologie Jablotron z České republiky
Zajímavosti

První pasivní dům v USA využívá technologie Jablotron z České republiky

Publikováno 01. 11. 2018

Naše know-how týkající se rekuperace, stojí na pevných základech vlastního vývoje, který začal před mnoha lety. A právě v té době si projektant Andrew Michler zvolil pro svůj dům naše řešení. Tento dům získal následně jedno výjimečné prvenství, je prvním pasivním domem v USA (Colorado).

Když se projektant Andrew Michler rozhodl postavit si vlastní bydlení, byl už několik let fascinován konceptem evropských pasivních domů. Nejen, že se následně stal tím, kdo postavil první pasivní dům v USA, ale při stavbě nepoužil izolační materiál pocházející z petrochemického průmyslu.

Motivace

Andrew Michler se z Japonska vrátil pod silným vlivem malých, harmonických domů. Vždy inklinoval ke klasickým stavebním technologiím a přírodním materiálům, a spolu s potřebou nezávislosti chtěl vybudovat bydlení, které by bylo do značné míry bezbariérové. Navíc v horách Colorada je velkorysé slunce, takže lze ideálně využít jeho zisky.

Co je trápilo

Navrhnout dobře pasivní dům je balancování mezi formou, solárními zisky, materiály, tepelnými mosty a cenovou dostupností. Křivka určení je strmá a existuje mnoho způsobů, jak ztratit teplo ve stěně. Možná proto tloušťku stěn předimenzoval, ale jde jenom o estetický dojem.

Pochvalují si

Energetická nezávislost je prvotním bonusem jejich domu. Vyzdvihnout musí i materiály přispívající ke vzduchotěsnosti obálky a dovezené z Evropy, jako překližka, paropropustná fólie nebo těsnicí pásky.

Na co jsou pyšní

Andrew si navrhl dům sám, postavil ho svépomocí a kromě toho je téměř stoprocentně recyklovatelný. Většina materiálů se po dosažení životnosti vstřebá do horského prostředí, nebo je lze recyklovat jako třeba okna z tvrzeného PVC, které je jednou z nejekologičtějších umělých hmot vůbec.

Co mají rádi

Velmi jednoduchý a otevřený prostor s jedinečným profilem klínu. Tvar domu byl inspirovaný okolními kopci Hogback a líbí je jim, jak je pěkně „zakopaný“.

Energetika

Energetickou potřebu domu pokrývá fotovoltaika, přebytek energie, zpravidla 3-4 kWh za slunečního dne, se ukládá do baterií. Na elektřinu mají vše.

Využití dešťové vody

Využívají 500-litrovou nádrž na dešťovou vodu, která pokrývá jak spotřebu vody pitné, tak užitkové, včetně splachování a praní a ještě zbyde na zalévání záhonů.

Co by příště udělali jinak

Andrew Michler samo sebou přemýšlí o domě s nulovou uhlíkovou stopou, ale pokud jde o jednotlivosti, možná by vyměnil okna. Zaujala ho totiž velmi kvalitní dřevěná okna pro pasivní dům, která mají zateplení řešené korkem. A ten má velmi nízkou tepelnou vodivost především v kritickém místě u parapetu.

Technické parametry

Typ domu: dřevostavba, pasivní
Užitná plocha: 188 m2
Spodní stavba: crawl space – ROXUL DRAINBOARD
Konstručkní systém: lehký dřevěný skelet / Larson Truss systém
Tepelná izolace: foukaná celulóza – recyklát, místní zdroj / stěny navíc minerální vlna  – desky
Fasáda: dřevěný obklad – borovice
Střešní krytina: falcovaný hliníkový plech
Okna: Intus E forte + cedrový rám, trojsklo Uw = 0,49 W/m2K
Podlahy: překližka
Větrání a teplo: HRV Air Pohoda Ultima 240
Skladba stěny (směrem zevnitř): difuzně otevřená skladba – sádrová omítka / překližka + instalační dutina + deska z minerální vlny ROXUL COMFORTBATT + OSB deska + provětrávaná mezera + ROXUL DRAINBOARD + dřevěný obklad borovice / strop a severní stěna – pp. fólie Intello Plus
Celková tloušťka stěny: 600 mm
Součinitel prostupu tepla U stěnou: 0,45 W/m2K
Primární energie: 31,6 kWh/m2, 2 kW FTV (off grid)
Voda – zdroj / likvidace: nádrž na dešťovou vodu 5,25 m3 / gravitační svod do jímky
Projekt: Andrew Michler
Realizace: svépomocí

Zdroj: Ročenka PASIVNÍ DOMY, Speciál 2017. Red., Foto: Andrew Michler

Zavřít

Kontaktní formulář

V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte. Prosíme o vyplnění následujícího formuláře.