JABLOTRON
Nízkoenergetický dům s tepelným čerpadlem, ale bez rekuperace –  ostuda projektantů
Technologie

Nízkoenergetický dům s tepelným čerpadlem, ale bez rekuperace – ostuda projektantů

Publikováno 06. 12. 2019

Rekuperaci nepotřebuji, mám navržené tepelné čerpadlo.” I s touto větou se často setkáváme u klientů, kteří se k nám přichází poradit o technologiích pro nový rodinný dům.

Tato věta ve většině případů bohužel svědčí o zásadním technologickém nedostatku stavebního projektu. Zaměňuje totiž dva systémy, které spolu v principu nemusí nijak souviset, ale které jsou v moderních domech oba nezbytně potřebné.

Dva systémy = dvě funkce

Tepelné čerpadlo v domě primárně zajišťuje dodávku tepla pro vytápění a ohřev teplé vody (která teče z kohoutku). Pokud to stavebník požaduje a technická realizace je vhodně navržena, může tepelné čerpadlo také zajišťovat chlazení v letních měsících. Topení lze však realizovat mnoha způsoby a tepelné čerpadlo jako zdroj je jen jeden z nich.

Řízené větrání s rekuperací zajišťuje dodávku čerstvého vzduchu výměnou za vzduch vydýchaný. Nutnost tohoto systému v moderních domech vychází z toho, že technologie stavby dnes zabraňují jakémukoliv přirozenému prostupu vzduchu konstrukcemi domu. Ve starých stavbách se většina vzduchu vyměnila právě infiltrací a větrání okny (otevřením) bylo jen doplňkové – jednoduše řečeno, přes zdi a okna „táhlo“.

Rekuperace vždy i k tepelnému čerpadlu

Pokud někdo tvrdí, že novostavbu lze vyvětrat přirozeným větráním okny, pak dané problematice buď nerozumí nebo investora záměrně klame. Pokud bychom dům chtěli vyvětrat okny, nestačilo by větrat jak jsme byli dosud zvyklí ve starém domě – museli bychom nahradit i onu infiltraci přes konstrukce. Tedy – museli bychom větrat AŽ 5x ČASTĚJI, a to není reálné.

Větrání s rekuperací je tedy nutnou součástí novostavby naprosto bez ohledu na způsob vytápění. Obecně lze říci, že čím je stavba lépe izolovaná (menší tepelná ztráta), tím klesá i důležitost topného systému a naopak roste význam ostatních technologií – větrání, chlazení a ohřevu teplé vody.

Pokud má můj dům tepelnou ztrátu pod 4 kW při mínus 15 stupních, vytopím ho – obrazně řečeno – dvěma rychlovarnými konvicemi. Tím pádem nemusím investovat do drahého zdroje vytápění (např. do tepelného čerpadla), naopak musím vždy počítat s řízeným větráním s rekuperací.

Ucelený systém od jednoho dodavatele

Při vhodném návrhu celého domu lze samozřejmě všechny systémy v domě kombinovat. Jablotron pro moderní výstavbu nabízí ucelenou technologii v podobě Systému 21.   Systém 21 zajišťuje větrání s rekuperací tepla, chlazení, ohřev teplé vody i vytápění – to vše za splnění legislativních podmínek výstavby a přitom s nízkými investičními a provozními náklady. Propojení celého systému je vždy součástí základní výbavy všech produktů Jablotron.

Stačí jen zamyslet se selským rozumem nad tím, co dům vlastně potřebuje.

A pokud Vám Váš projektant tvrdí něco jiného – požadujte vrácení peněz a utečte. 

V dalším článku se dozvíte, že od plísní v koupelně v zatepleném domě vás tepelné čerpadlo nezachrání. K tomu je potřeba rekuperace. Přečtěte si příklad z praxe nízkoenergetického domu s tepelným čerpadlem, ale bez rekuperace.

Zavřít

Kontaktní formulář

V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte. Prosíme o vyplnění následujícího formuláře.