JABLOTRON
Napsali o nás

MF DNES: České technologie pro úsporu energií

Publikováno 05. 02. 2021

Rozhovor se zakladatelem a majitelem společnosti Jablotron Daliborem Dědkem a ředitelem divize Living Technology Romanem Šalomounem v MF DNES 22. ledna 2021

 

Jablotron znají čtenáři hlavně jako alarm nebo velký mobil. Jak vznikl nápad pustit se od alarmu k úsporným technologiím?

Dalibor Dědek: Těch impulzů bylo víc. V Jablotronu jsme vyvíjeli zakázkové regulační algoritmy vytápění a chlazení pro západní trhy mnoho let, byť pod jinou značkou. Když můžou být naše nápady dobré v Dánsku nebo Německu, tak jsme je chtěli nabídnout i u nás doma. Chtěli jsme prostě zúročit ty tisíce odmakaných hodin našich programátorů.

A potom jsme vnímali změny ve stavebnictví, kde jsou přísnější předpisy, ale taky rostou požadavky zákazníků na propojení systémů. Dům už není jenom kotel, ale taky větrání, chlazení, žaluzie. Díky našemu cloudu, kde máme připojené statisíce zařízení, jsme chtěli nabídnout hladkou integraci na světové úrovni, ale za dostupnou cenu.

Pokud chci v domě ušetřit za energie, čím začít? Tepelným čerpadlem? Fotovoltaikou?

Roman Šalomoun: Nejdůležitější je si uvědomit, že dnes platí velmi striktní legislativa. Každý dům musí mít určitou úroveň zateplení a určitý podíl obnovitelných zdrojů. A tyto prvky se vzájemně ovlivňují. Takže je nezbytné se dívat na celek a ne jen na dílčí zařízení.

Upřímně – to zní trochu jako fráze.

Roman Šalomoun: Konkrétní příklad: Když si pořídíte to Vámi zmíněné tepelné čerpadlo na vytápění, ale nebudete mít systém větrání s rekuperací, tak úspora přijde vniveč – teplo stejně vypustíte při větrání okny, nehledě na to, že vnitřní prostředí bude velmi špatné. Podobně u fotovoltaiky, která zase vyžaduje balancování výroby a spotřeby.

My se proto soustředíme na funkční balíček produktů – říkáme mu Systém 21. Jen stěží lze dosáhnout vyšších úspor energie, než když je celý balík technologií vyladěný od jednoho výrobce a zároveň je od začátku navržen právě pro nízkoenergetickou výstavbu.

Tím nejen dosáhneme optimálního výkonu, ale také těžko překonatelné ceny pro zákazníka.

Podobné balíčky určitě nabízí více výrobců. V čem se ten Váš odlišuje? Je něco, na co jste opravdu pyšní?

Dalibor Dědek: Já jsem se vždycky snažil držet toho, že chválit by měl zákazník. Pokud přijde kladná reference, to nás vždycky těší nejvíc. No a když se po Vašem produktu shání ze zahraničí od Kanady po Austrálii, což mimochodem platí pro rekuperační jednotku Futura, tak si říkám, že s ohlasem můžeme být zatím spokojeni.

Opravdu hrdí jsme na celý tým Jablotronu, díky kterému můžeme vše od začátku do konce realizovat v České republice.

Tedy od vývoje, přes prototypování a testování, až po samotnou výrobu. Třeba plasty lisujeme u partnerů v Moravské Třebové, Odrách a ve Zlíně a elektroniku vyrábí JabloPCB v Jablonci nad Nisou.

A na co tedy zájemce lákáte? Můžete popsat nějaké technické vychytávky, které zákazník od Jablotronu získá?

Roman Šalomoun: Máme několik funkcí, které prostě děláme jinak než ostatní. Bylo by to na dlouhou technickou přednášku. O cloudu už byla řeč, takže aspoň heslovitě. Patentovaná funkce řízeného entalpického výměníku v rekuperaci Futura. CoolBreeze, který kombinuje klasické a adiabatické chlazení a díky tomu ohromuje svou účinností. Zónové řízení větrání VarioBreeze. Autoadaptivní regulace topení atd.

Zní to fajn, ale když nejsem technik, tak mi tyto funkce příliš neřeknou. Co můžete nabídnout z hlediska laického uživatele?

Roman Šalomoun: Osobně považuji za jednu z nejdůležitějších konkurenčních výhod to, že máme vše pěkně zakomponované do jednoho ovládání a jedné aplikace. Při instalaci se naše výrobky propojí na jeden klik a víc už o nich nevíte. Není tedy zapotřebí žádný drahý nadřazený systém a složité programování, což propojené ovládání různých komponent dříve umožňovalo.

 

Teď se asi spousta lidí zeptá – to zní skvěle, ale co když něco přestane fungovat? Dá se v systému potom ještě vůbec vyznat?

Dalibor Dědek: Za sebe jsem už víckrát opakoval slogan o digitálním rokoku. Jsou prostě funkce, do kterých se nehrneme. A to jsme sami proti sobě, protože třeba zákazníkovi prodáme méně. Pro Jablotron je prostě jednoduchost a srozumitelnost na prvním místě.

 

Zavřít

Kontaktní formulář

V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte. Prosíme o vyplnění následujícího formuláře.