JABLOTRON
Technologie

Jak správně a efektivně odvětrávat koupelnu či WC

Publikováno 31. 03. 2023

Koupelna je místnost, kde se vyskytuje přemíra vlhkosti a vodních par, což může vést k tvorbě plísní, nepříjemnému zápachu a dalším problémům. Proto je důležité mít v koupelně efektivní systém odvětrávání, který umožní snížení vlhkosti a zachování čistého a zdravého prostředí.

Zdroj: https://www.freepik.com/

 

Existuje několik způsobů, jak odvětrávat koupelnu, z nichž některé jsou účinnější než jiné.

Přirozené větrání okny

Pokud chceme koupelnu vyvětrat, přirozeně se nabízí otevřít okno. Tento triviální způsob ale už dnes většině zákazníků nevyhovuje. Jednak mnoho koupelen ani okno nemá a otevření okna nesplňuje nároky na komfort, protože odvětrání je pomalé a v zimních měsících je průvan mrazivého vzduchu zrovna v koupelně extrémně nepříjemný.

A co teprve, když koupelnu necháme větrat a pak na otevřené okno zapomeneme!

Odvětrávání pomocí odtahového ventilátoru

Ventilátor je nejběžnější způsob pro odvětrávání koupelny. Odvádí vlhkost a zápach z koupelny přes ventilační otvor vytvořený v koupelnové stěně nebo stropě. Větrák musí být správně umístěn a dimenzován v závislosti na velikosti koupelny, aby byl schopen efektivně odvádět vlhkost. Existují různé typy ventilátorů, např. s automatickým spínačem, časovačem nebo senzorem vlhkosti.

 

Pro moderní domy je tento způsob větrání škodlivý. V domech stavěných o generaci dříve se nedalo mluvit o těsnosti konstrukce, takže při spuštění odtahového ventilátoru se vzduch přisával přirozenými větracími šachtami, mřížkami a netěsnostmi stavby, kterými vzduch beztak přirozeně proudil.

Dnes je naopak žádoucí a požadované, aby stavba byla maximálně zateplená a utěsněná. (Netěsnost = únik tepla) Jenže pokud pak spustíme odtahový ventilátor, kudy se chybějící vzduch do domu nasaje? Vzduch si samozřejmě vždy najde cestu a začne profukovat přes slabá místa stavby, typicky přes rámy oken nebo okolo nich (např. pod parapety) nebo třeba přes prostupy pro kabely (antény, zásuvky). V těchto místech dojde v zimě k ochlazení a kondenzaci vody. Provlhnutí pak dříve či později vede ke vzniku plísní.

Proč? Plísni se daří tam, kde je vlhko a kde neproudí vzduch. Odtahový ventilátor běží jen chvíli, kdy slabé místo navlhne. Po vypnutí ventilátoru ale vzduch přestane proudit, a to jsou pro plíseň naprosto ideální podmínky.

Projekty, ve kterých se počítá se zateplením fasády a s použitím odtahových ventilátorů, jsou tedy z technického hlediska naprosto špatně. Vyhněte se jim obloukem!

Větrání pomocí rekuperace

Jediným správným způsobem odvětrávání koupelny v moderních zateplených domech je použití centrálního větracího systému s rekuperací tepla a ideálně i vlhkosti. Tento systém pracuje vždy v rovnotlaku (= stejný objem vzduchu se odvádí a přivádí), což zabraňuje poškození stavby v jejích slabých místech. Zároveň je velmi efektivní z hlediska tepelných ztrát, účinnost kvalitních rekuperačních jednotek přesahuje 90%.

Větrací jednotka Futura v kombinaci s inteligentním zónovým větráním VarioBreeze dosahuje tepelné účinnosti 91% dokonce i při nárazovém odvětrání koupelny (tzv. boost). Jedná se o technicky unikátní řešení. Po aktivaci boost jednotka nezvyšuje otáčky ventilátoru, ale pouze odtah přesměruje do požadovaného místa (koupelny nebo toalety). Odtah je nejen maximálně účinný, ale také bezhlučný pro zbytek domu.

Odvětrávání koupelny dle normy ČSN EN 15665/Z1

Obecně platí, že koupelny a WC by měly být vybaveny účinným systémem odvětrávání, aby se minimalizovalo hromadění vlhkosti, vodních par a nečistot.

Norma specifikuje minimální objem vzduchu, který by měl být vyměněn v koupelně či WC za hodinu při použití těchto místností:

  • koupelna: 50 m3/h
  • WC: 25 m3/h

Zkuste si tato množství vzduchu představit – místnost 4×5 metrů o výšce 2,5 metru odpovídá právě 50 m3. Při této představě si možná sami uvědomíte, jestli chcete tento vzduch hnát obyčejným stěnovým odtahovým ventilátorem a na druhé straně ho nechat protáhnout přes rámy oken a husí krky. Nebo jestli se raději rozhodnete pro systém centrální rekuperační jednotky.

Co si z toho odnést

Správné odvětrávání koupelen je klíčové pro udržení zdravého prostředí v interiéru a minimalizaci rizika vzniku plísní a dalších problémů s vlhkostí. V moderním domě je jediným správným způsobem systém rovnotlakého řízeného větrání s rekuperační jednotkou. Normy nám poskytují pokyny pro návrh, instalaci a provoz odvětrávání koupelen a stanovují minimální požadavky na větrání daných místností. Důležitá je také pravidelná údržba a výměna filtrů, aby byla zachována jejich účinnost.

A pozor: centrální větrací systém s rekuperací je vhodný i pro rekonstrukce! Přečtěte si článek zde.

Pokud se rozhodnete pro systém větrání pomocí rekuperační jednotky, napište nám. Naši odborníci vám rádi pomohou navrhnout řešení přímo na míru vašim potřebám a požadavkům. Naši montážní partneři v kooperaci s námi zajistí kompletní servis včetně návrhu, instalace a pravidelné údržby, aby byl systém větrání účinný a spolehlivý.

Zavřít

Kontaktní formulář

V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte. Prosíme o vyplnění následujícího formuláře.