JABLOTRON
Jablotron Systém 21 – lék nejen na koronavirovou krizi
Technologie

Jablotron Systém 21 – lék nejen na koronavirovou krizi

Publikováno 23. 03. 2020

Čtení na 3 minuty

Každý stavebník rodinného domu stojí před otázkou, jakými technologiemi má svůj nový domov vybavit.
Ekonomická situace po zásahu epidemie koronaviru množná svede některé stavebníky, aby znovu zpochybňovali potřebu rekuperace (technicky: řízeného větrání s rekuperací tepla a vlhkosti). Poslední věta, která předchází životu v nevyvětrané zatuchlosti, zní: „Nepotřebuji další zbytečnost za dvě stě tisíc.“
Jablotron Systém 21 nabízí kompletní řešení technologie rodinného domu, které je nejen technicky perfektně funkční, ale také za skvělou cenu.

Potřebuje nový dům složité technologie?

Moderní rodinné domy dnes mají perfektní zateplení a těsnost celé vnější obálky. Díky tomu se velmi změnila potřeba technologií, které stavitel musí pořídit.
V první řadě je to řízené větrání s rekuperací tepla a hlavně i vlhkosti. Zateplený dům totiž nelze dostatečně a pohodlně vyvětrat okny. Kvalitně zateplený nový rodinný dům bez řízeného větrání považujeme za zločin proti modernímu bydlení.
Za druhé je to ohřev teplé vody, která je potřeba celý rok. U zateplených domů tvoří energie pro ohřev vody větší položku než vytápění.
Dále je to chlazení, protože zateplené domy se v létě přehřívají.
Až nakonec je to vytápění. Zajistit teplo v nízkoenergetickém domě je velmi snadné, velkou část pokryjí zisky ze slunce nebo z činností v domě jako vaření a není tedy potřeba složitý a drahý topný systém.
Šetřit lze tam, kde to má smysl – nikoliv na větrání (rekuperaci), ale na topném systému, který je pro dobře zateplený dům ten nejméně podstatný.

Jablotron Systém 21 – odměna stavebníkům za dům v opravdu nízkoenergetickém standardu

Produktovou sestavu Jablotron Systém 21 jsme navrhli přesně podle potřeb moderních domů, tedy aby zajišťovala větrání, chlazení, topení i ohřev teplé vody.
Výhodou je jedinečný poměr cena/výkon, kdy za nízkou pořizovací cenu Systém 21 zajistí celoroční komfort a splnění legislativních požadavků na ekologii (PENB).

Podstatou Systému 21 je jeho jednoduchost

Protože nové domy mají díky dobré izolaci jen velmi malou potřebu tepla, zjednodušili jsme systém vytápění. Žádné tisícilitrové akumulační nádrže (centrální nebo také integrované zásobníky tepla – CZT nebo IZT), drahé a provozně náročné kotle na biomasu vyžadující sklad paliva, krby s výměníkem, primární a sekundární oběhová čerpadla, složitá nadřazená regulace.
Místo velkého tepelného čerpadla jsme do rekuperační jednotky Futura integrovali modul CoolBreeze, který pokryje velkou část topení a dokáže také chladit – vše za třetinové pořizovací náklady. Abychom zajistili sálavou složku tepla, dotápí Systém 21 elektřinou, v pasivním domě bude i tak účet za vytápění okolo 3.000,- Kč ročně.
Druhé tepelné čerpadlo Ambienta W ohřívá teplou vodu. Ale nelekejte se, jedná se o TČ, které je plně integrováno uvnitř bojleru. Žádná venkovní jednotka ani složité zapojování. Opět velmi jednoduché zařízení, technicky srovnatelné s ledničkou. Vzpomenete si, kdy jste naposledy volali technika pro servis vaší ledničky? Ambienta W přitom zajistí větší úsporu než topné tepelné čerpadlo, protože bojler na vodu pracuje po celý rok.

Jednoduché, a proto robustní

Řešení Jablotron se skládá z jednotlivých zařízení, kdy každé dělá perfektně to, k čemu je určeno.
Zařízení jsou navržena na maximální funkčnost, robustnost a snadnou servisovatelnost.
To je naprostý opak ke slepenci typu “vše v jednom”, u kterého má každá drobná závada systémový dopad a větší náklady na servis.
Zásadní pro celkovou úsporu je také propojenost řízení už v základní výbavě. Pokud jsou všechny technologie od jednoho výrobce, bezproblémově spolupracují a nepotřebují dodatečné propojení za desítky tisíc korun.
Přáli byste si také systémové řešení, a přitom ještě ušetřit statisíce korun za zbytečné technologie, jejichž pořizovací cena se vám nikdy nevrátí?

Podívejte se na interaktivní prezentaci Systému 21 a neváhejte nás kontaktovat pro vypracovaní nezávazné cenové nabídky

Zavřít

Kontaktní formulář

V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte. Prosíme o vyplnění následujícího formuláře.