JABLOTRON
Nejčtenější

Jablotron přináší nálož inovací pro komfort bydlení

Publikováno 30. 10. 2020

Čtení na 3 minuty

V roce 2017 jsme pod značkou Jablotron začali nabízet nově vyvinutou větrací jednotku Futura. V té době už Futura měla za sebou pět let intenzívní práce českých vývojářů a rok ostrého provozu u desítek validačních zákazníků.

Rekuperace Futura je dnes etablovaná mezi zavedenými značkami na trhu větracích jednotek. Sama o sobě přináší jedinečnou kombinaci vlastností a funkcí, tím však její inovační potenciál nekončí. Naopak, postupným doplňováním portfolia Jablotron LT vzniká ucelené řešení pro každého stavitele rodinného domu ve standardu 21. století—Jablotron Systém 21.

Připravili jsme pro Vás seriál, ve kterém Vám představíme nálož inovací v našich výrobcích pro moderní bydlení.

Než se do našich inovací pustíme, na začátek tohoto seriálu se vrátíme k stále se opakujícímu dotazu —
P
roč si mám do svého domu pořídit “tu rekuperaci”?

 

Důvod č. 1: Chci moderní bydlení odpovídající 21. století

Moderní domy jsou perfektně izolované, nemají téměř žádnou přirozenou propustnost vzduchu přes obvodové konstrukce (zdi a zavřená okna). To je obrovský rozdíl proti minulosti. Do starších domů se vzduch dostával nejen otevřeným oknem, ale i při zavřeném okně různými netěsnostmi, spárami, propustností stavebních materiálů apod.

Větrat pouze okny už nestačí, musel bych větrat mnohem častěji než ve starém domě. Otevřít okno je někdy nepohodlné, z venku mě může rušit zima, déšť, vítr a průvan nebo hluk. Navíc pokud zavřu venkovní žaluzie, větrání oknem není efektivní.

Okna si otevřu kdykoliv, když je hezky. Ale když nechci, nemusím na otvírání oken vůbec myslet. Rekuperace zvyšuje moje pohodlí.

Důvod č. 2: Chci mít neustále čerstvý vzduch

Řízené větrání zajišťuje výměnu vzduchu v domě za čerstvý vzduch z venku. Kompletní výměna veškerého objemu vzduchu uvnitř proběhne jednou za dvě až tři hodiny. Při větrání přes rekuperaci dochází k filtraci mechanických prachových částic. Z domu odchází s vydýchaným vzduchem kromě oxidu uhličitého také všechny případné bakterie a viry, což přispívá k dobrému zdraví i v době chřipkových a podobných virových nákaz.

Díky rekuperaci si nemusím pořizovat čističku vzduchu. Rekuperace se stará o zdravé prostředí u mě doma.

Důvod č. 3: Chci zachovat hodnotu své nemovitosti v čase

Za pár let už budou všechny nové domy vybavené řízeným větráním s rekuperací. Může se stát, že budu chtít svůj dům prodat. Pokud do domu dnes rekuperaci nepořídím, bude se dům prodávat hůře, resp. za nižší cenu.

Rekuperace mi zajistí, že můj dům si déle udrží svou hodnotu z hlediska technologického zastarání.

Důvod č. 4: Chci celoroční komfort

Záleží mi na tom, abych měl v domě příjemně celý rok—nejen v zimě dostatečně teplo, ale i v létě rozumně chladno.

Rekuperační jednotku můžu doplnit o chlazení vzduchovými rozvody. Chlad se díky potrubí dostává do celého domu, chlazení tedy působí mírně a může být v provozu celý den pro dokonalý komfort. Funguje perfektně, aniž by mě jakkoliv rušilo.

Díky rekuperaci s chlazením si užívám příjemný chládek i v letních vedrech, aniž bych se bál agresivních teplotních šoků z nárazové klimatizace.

Důvod č. 5: Chci regulovat vlhkost a vyvarovat se rizika plísní

Špatné větrání v těsných (zateplených) rodinných domech znamená hromadění vlhkosti a v kritických místech možnost vzniku plísní—typicky koupelny, chladnější spíže, rámy oken v případě podtlakového větrání v kombinaci s mikroventilací apod.

O plísních v domácnostech se příliš nemluví, protože málokdo by se jimi rád “chlubil”. Ve skutečnosti však různé průzkumy naznačují, že se s nimi někdy setkaly až tři čtvrtiny domácností.

Díky rekuperaci se mohu všem problémům s vlhkostí vyhnout.

Důvod č. 6: Chci systém s vysokou účinností

Kromě centrálních větracích systémů s potrubním rozvodem vzduchu se nabízí i systémy decentrální, fungující jako soustava ventilátorů ve zdech jednotlivých místností.

Decentrální větrací jednotky jsou především volba z nouze v hotových domech. Mají sice minimální prostorovou náročnost, ale také řádově nižší účinnost (účinnost je nutné hodnotit vždy při požadovaném průtoku vzduchu!, nikoliv jen jako letákovou hodnotu “až 95 %”).

Chci pořádné řešení s adekvátními provozními parametry, proto centrální rekuperační jednotku s rozvody vzduchu po celém domě.

Přečtěte si další díly ze seriálu inovací například o nástěnném ovladači Alfa nebo zónovém větrání VarioBreeze™.

Zavřít

Kontaktní formulář

V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte. Prosíme o vyplnění následujícího formuláře.