JABLOTRON
Jablotron Futura + CoolBreeze mohou nahradit klimatizaci i u vás doma
Technologie

Jablotron Futura + CoolBreeze mohou nahradit klimatizaci i u vás doma

Publikováno 08. 04. 2020

Pokud stavíte rodinný dům, nejspíš také přemýšlíte, jak si zajistit komfort během letních veder.
Pravděpodobně si uvědomujete, že izolace vašeho domu v něm bude zadržovat teplo i v létě. Možná jste se také rozhodli zpomalit ohřívání domu tím, že zastíníte prosklené plochy – například žaluziemi nebo přesahem střechy. Jenže to všechno nemusí stačit, dům se i tak bude ohřívat, ať už přirozenými zisky z činností uvnitř nebo větráním.
Přesně pro vás jsme navrhli sestavu rekuperační jednotky Futura a entalpického chladícího modulu CoolBreeze, která je součástí Systému 21.

Co je CoolBreeze
Modul CoolBreeze se skládá z tepelného čerpadla s výměníkem umístěným v systému vzduchotechniky. Zajišťuje ohřátí nebo ochlazení čerstvě přiváděného vzduchu.
CoolBreeze ve spojení s rekuperační jednotkou Jablotron Futura vám v letním období přinese:

  1. výrazné ochlazení a odvlhčení přiváděného čerstvého vzduchu, z toho plynoucí nulový tepelný zisk větráním a ochlazení interiéru
  2. velmi nízkou celkovou spotřebu modulu v porovnání s dosaženým ochlazením a odvlhčením přiváděného čerstvého vzduchu

Technicky unikátní řešení využívá kombinaci (I) konvenčního chlazení výparníkem a (II) adiabatického chlazení odparem kondenzátu v řízeném entalpickém výměníku. Proto má sestava se stejnými výkonovými parametry zhruba poloviční chladící agregát = menší, tišší a levnější.

futura+coolbreeze

Příklady použití dokazují, že v nízkoenergetických domech dokáže CoolBreeze úplně nahradit potřebu klimatizace.
V reverzním chodu dokáže CoolBreeze pokrýt 50-70 % potřeby tepla nízkoenergetického domu. Je tedy i velmi efektivním způsobem vytápění, zejména v kombinaci s doplňkovým elektrickým sálavým topením (teplovodním nebo přímotopným). Příklady z praxe naleznete zde.

Technicky unikátní řešení chlazení od Jablotronu – pro každého
Sestava rekuperační jednotky Futura s chladícím modulem CoolBreeze je technicky zcela odlišná od běžného standardu na trhu. Jeden příklad za všechny: Nástavba CoolBreeze nechladí čerstvý vzduch přiváděný do domu, ale chladí odpadní vzduch odtahovaný ven z domu!
Proto i velmi zkušení profesionálové v oboru větrání a chlazení jsou na začátku zdrženliví až skeptičtí. Vždy ale jen do té doby, dokud nedostanou možnost podrobně se seznámit s přesnými principy fungování řízeného entalpického výměníku v režimu chlazení.
Všechna zařízení Jablotron jsou připojena k proprietárnímu cloudovému systému na průmyslové úrovni, který v reálném čase monitoruje hlavní provozní data. Tyto nezpochybnitelné údaje od skutečných zákazníků jsou dostatečným argumentem i pro největší pochybovače. Proto stále více odborníků uznává jedinečnou funkčnost sestavy Futura a CoolBreeze.

Je sice možné, že i vy od svého architekta, projektanta nebo energetického specialisty uslyšíte:
– „To nemůže fungovat!“
– „Výkon chlazení u rekuperačních jednotek není dostatečný.“
– „Budete potřebovat mnohem výkonnější klimatizaci.“
– „Řešení Jablotronu musíte nahradit jinou jednotkou s cirkulací.“

Je také jasné, že řešení Jablotron nelze aplikovat paušálně vždy a bez rozmyslu. Použití CoolBreeze budou bránit příliš velké tepelné zisky, tedy kombinace nedostatečného zateplení, absence zastínění a nadstandardní prosklené plochy.

V naprosté většině nízkoenergetických rodinných domů však bude použití CoolBreeze možné a žádoucí, a to díky:

  • Perfektnímu zateplení domů a tedy minimálním tepelným ziskům prostupem
  • Kvalitnímu architektonickému řešení se zastíněním prosklených ploch směrem na jih
  • Bezkonkurenčnímu poměru cena/výkon – chlazení jako součást standardu

 

Nejpříjemnější chlazení je takové, které nevnímáteJablotron Futura s modulem CoolBreeze
V desítkách reálných instalací jsme zjistili, že provoz systému Futura + CoolBreeze vždy předčí očekávání jeho uživatelů.

  1. Zákazníci nevyžadují extrémní chlazení a k letnímu komfortu přistupují se zdravým rozumem, kdy teplota interiéru v létě je přirozeně vyšší než v zimě.
  2. Výkon CoolBreeze na první pohled nepůsobí oslnivě. Ve skutečnosti však vítězí dlouhodobým provozem celý den, protože uživatele nijak neruší. Zákazníci preferují mírné chlazení rozložené v čase před agresivním nárazovým chlazením skokově vyšším výkonem.
  3. Zákazníci vnímají odvhlčení přiváděného vzduchu (až 50 % absolutního obsahu vody), které pocitové teplotě ubírá další 2-3 stupně z teploty na termostatu.
  4. Výkon CoolBreeze se přirozeně přizpůsobuje venkovním podmínkám. Účinek adiabatické složky (chlazení odparem kondenzátu) bude tím větší, čím vyšší bude teplota venku.

Máte zájem o vypracování nezávazné cenové kalkulace? Ozvěte se, rádi vám pomůžeme. Vyplňte jednoduchý Kontaktní formulář.

 

Zavřít

Kontaktní formulář

V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte. Prosíme o vyplnění následujícího formuláře.