JABLOTRON
Digestoře v nízkoenergetických domech
Technologie

Digestoře v nízkoenergetických domech

Publikováno 22. 03. 2022

Digestoře jsou již odnepaměti nedílnou součástí každé moderní kuchyně. Jejich vzhled a výkonnost se liší dle značky. Digestoře účinně eliminují nepříjemné výpary a pachy, které vyprodukujeme vařením. Pomáhají nám udržovat v kuchyni čistý vzduch, což ocení hlavně milovníci smažených pokrmů. Avšak ne každá digestoř se hodí do každé kuchyně. Pokud nad digestoří už jen uvažujete, je dobré na ni myslet již při samotném návrhu a poradit se s odborníkem, která digestoř by byla pro vaši kuchyň nejideálnější.

Odtahové digestoře

Odtahové digestoře pracují na principu odvádění vzduchu z místnosti ven z domu skrze ventilační šachtu. Odtahové digestoře mají běžně výrazně vyšší výkon než recirkulační. Mimo odvádění vzduchu zvládají odvádět i vodní páru. Na druhou stranu narušuje ventilační šachta vzduchotěsnou obálku domu a přímý odtah bez zpětného zisku tepla znamená energetické ztráty.

Recirkulační digestoře

Recirkulační digestoře jsou převážně vhodné tam, kde není možné nebo žádoucí vést odtah šachtou ven z domu. Tento typ digestoří je vybaven pachovým uhlíkovým filtrem, který odsátý vzduch pročistí a vrátí jej zpět do místnosti. V tomto případě je třeba dbát na pravidelnou výměnu zanesených filtrů v závislosti na intenzitě vaření. Zpravidla se doporučuje filtry měnit každých 3-6 měsíců.

Nevýhodou je, že recirkulační digestoře nedokážou přefiltrovat páru. To znamená, že i při použití digestoře bude stále potřeba prostory vyvětrat oknem.

Digestoř napojená na rekuperaci

V tomto případě je odtah digestoře směrovaný do zvlášť určené větve sání větrací jednotky. Přímé napojení digestoře na rekuperační jednotku umožňují jen některé kombinace konkrétních digestoří a konkrétních větracích jednotek. Větrací jednotka musí poskytnout dostatečný výkon pro odtah, digestoř zase musí mít kvalitní filtraci, aby mastnota neprocházela do potrubí.

Při výběru vhodné digestoře doporučujeme zvážit následující:

1.) Výkon a umístění

Při výběru digestoře bychom se jako první měli zamyslet nad tím, jak velkou máme kuchyň, kde bude umístěná varná deska a jak budeme místnost odvětrávat. V případě malé kuchyně nám postačí digestoř s menším výkonem motoru, zatímco pro větší kuchyň bude potřeba s vyšším. Podmínky pro umístění dané digestoře je potřeba si ověřit u výrobce/dodavatele.

2.) Design a funkce

V dnešní době máme možnost vybrat si z různých designových zpracování, jejichž ceny se raketově zvyšují dle náročnosti zákazníka. Kromě odsávání nabízí moderní digestoře i další funkce:

  • signalizace zanesení filtrů (uhlíkových i tukových)
  • LED diodové osvětlení či víceúrovňové osvětlení
  • dálkové ovládání
  • propojení spínání s varnou deskou a další…

 

3.) Druhy digestoří

a) Komínové

Komínové digestoře se hodí zejména do větších kuchyní, protože mají vysoký výkon pro odsávání.

 

b) Ostrůvkové

Ostrůvkové digestoře jsou navrženy pro větší a moderní kuchyně, kdy uvažujeme nad umístěním varné desky uprostřed místnosti.

 

c) Stropní

Stropní digestoře je možné zabudovat přímo do kuchyňské linky nebo do skříněk nad linkou. Což ocení převážně ti, co nemají v kuchyni místo na klasickou digestoř.

 

d) Podvěsné

Podvěsné digestoře se umisťují pod kuchyňské skříňky. Jedná se o nejlevnější druh odsavače par.

 

e) Vestavné

Poslední z typů, který je také využitelný spíše do malých prostorů. Ideálním umístěním je zabudování přímo do kuchyňské linky.

 

4.) Hlučnost

Nejen vzhled, ale i tichý chod je v tomto případě pro výběr digestoře důležitý. Zpravidla nejtišší digestoře vydávají hluk okolo 40dB. Což se téměř vyrovná hlučnosti běžné domácnosti.

V tomto ohledu vynikají digestoře napojené na rekuperaci, kdy je hluk přenesený do technické místnosti. V této variantě digestoř samotná nemá v sobě motor, sání zajišťuje motor větrací jednotky.

5.) Údržba

Jednoduchá údržba. Něco, po čem touží většina z nás. Téměř všechny moderní digestoře mají v základní výbavě filtry, které lze umývat v myčce. Čištění digestoře by se rozhodně nemělo podceňovat. Jak správně o daný typ pečovat tak, aby vám vydržel co nejdéle, je dobré se informovat přímo u daného výrobce/prodejce.

V příštím díle Magazínu se blíže podíváme na přímé napojení digestoře na rekuperaci Jablotron.

Zavřít

Kontaktní formulář

V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte. Prosíme o vyplnění následujícího formuláře.